Historie torenuurwerk

Oudesluis is een klein dorp in de kop van Noord Holland, gelegen aan een kruising van ringvaarten en afwateringssloten. Dat is geen wonder want het dorp ligt op het raakvlak van drie polders. Namelijk aan de noordoostelijke dijk van de Zijpe (1598) ligt de Anna Paulownapolder, aan de westdijk van de Wieringerwaard (1611) en ten oosten van de polder Koegras. In de dorpen van deze polders bouwde Waterstaat sobere Hervormde kerken van steeds hetzelfde model, zoals in Burgerbrug, Sint Maartensbrug (1696), Schagerbrug. Voor de geestelijke verzorging van degenen die werkten aan de drooglegging van de polders.
Ook in Oudesluis staat zo’n kerk, uit 1826, echter in iets grotere uitvoering. Dat heeft als reden dat binnen het schip van deze kerk aan twee zijden grote balkons met lange houten banken zijn aangebracht. De notabelen en het gewone kerkvolk zaten beneden en de ‘polderjongens’  werden naar boven verbannen.Bron: Historie Torenuurwerk Nederlands Hervormde Kerk Oudesluis, Door W. Houtkoper
2016 Klok waar aan de slinger

Het uurwerk van “Van Bergen uit Heiligerlee”, was in onderhoud bij Jan Wanders.  Sinds 19 januari 1998 wordt het onderhoud gedaan door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk.

19 januari 2007 werd het uurwerk geautomatiseerd en gereviseerd, het werk werd uitgevoerd door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk.

Eind 2015, begin 2016 waren er regelmatig problemen en stond de klok stil.

Dankzij de technische ploeg van de ‘Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk’ is ons torenuurwerk voorzien van een nieuwe elektrische besturingskast met slingervanger. De ingewikkelde verbindingen tussen het uurwerk op de overloop en de wijzers aan de toren, zijn weer aangesloten en sinds 29 maart 2016 loopt het uurwerk weer luidt de klok weer op tijd.

Veel dank aan de technici die veel van hun vrije tijd er hebben gestoken om dit weer aan de slinger te krijgen.

Hulde voor de technici van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk.

Kees Looijesteijn –Voorzitter Cultuurkerkje Oudesluis

2000 Naast de zorg om het uurwerk, is ook de verlichting een probleem. In de zomer van 2000 heeft een ‘bergbeklimmer’ de lampjes vervangen.
2007 De burgemeester als klokkenluider!  Onze klokkenluider Jan Hoogland, gaf aan mevr. Van Apeldoorn een korte cursus. En ja hoor,  om even over half twaalf kon heel Oudesluis horen hoe het klinkt als de  burgemeester de klok luidt. Het torenuurwerk was nu officieel weer terug in Oudesluis! Op de eerste etage, bij het  uurwerkkabinet, kreeg mevr . Van Apeldoorn nog een toelichting op de werking van het uurwerk door bestuurslid Kees Hoogesteger. Zij verbaasde zich overigens niet alleen over het mooie tijdsinstrument maar ook over het prachtige uitzicht, vanaf het koor, over de Anna Paulowna-polder. Inderdaad vanaf dat punt kun je als nergens anders zien waarom de Urker vissers in de vorige eeuw Oudesluis kozen als een veilige haven.  Je ‘ziet’ als het ware de zee nog.

20060418-jan-hoogland-en-burgemeester-van-apeldoorn

Klokkenluider Jan Hoogland en burgemeester Van Apeldoorn

2006 Een klok met gouden wijzers

Uit een van de opengemaakte galmgaten van de kerktoren hing afgelopen maandag een halve man in overall. Het zag er een beetje eng uit: met zijn ene hand hield hij zich vast en met zijn andere hand probeerde hij een gouden wijzer bevestigen in het hart van één van de vier wijzerplaten. En dat lukte, de een na de ander. Daardoor zijn de wijzers weer terug op de vier wijzerplaten van onze kerktoren, prachtig verguld en straks verlicht. In de komende dagen wordt er geëxperimenteerd met loopsnelheid van de klok en met het mechanisme waardoor het uurwerk zichzelf van tijd tot tijd gelijk zet. Daardoor ziet u nu nog niet altijd de juiste tijd op de toren. Maar dat is dus een kwestie van tijd.  Binnenkort komen de torenklokmannen uit IJmuiden in  Oudesluis werken om de laatste technische details af te regelen. En dan “krijgt jullie klok onze zegen en zeggen we vaarwel” zei Jan Scholtens, de projectleider. Mede op zijn verzoek verplaatsen we de feestelijke ingebruikneming naar januari 2007 “dan hebben wij alle tijd om de zaak netjes af te leveren” aldus Scholtens.

Intussen zet de schilder de buitenkant van de kerk weer strak in de lak.  31/10/06)

20061031-klok-met-gouden-wijzers

De klok met gouden wijzers

2006 De torenklok tikt weer in de kerk! 

Op 23 oktober 2006 werkte een ploeg van technici van de ‘Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk’ verder aan ons torenuurwerk. Samen met de klokonderhoudsman Anne Jaap. Onderschat niet hoeveel werk er gebeuren moet voordat de klok goed loopt en slaat. Neem alleen de meterslange en ingewikkelde verbindingen tussen het uurwerk op de overloop en de wijzers aan de toren.

      20061023-uurwerk-weer-terug-in-de-kerk-2
2006 Maar wat een heerlijk gehoor om maandag tijdens de schaftpauzes weer het vertrouwde rustige tikken van de klok in de kerk te horen. Want het uurwerk loopt al en dat blijft het in de komende testweken ook doen tót het moment dat de wijzers op de wijzerplaat gezet worden. Maar kom straks, bij de feestelijke ingebruikneming,  eens kijken wat voor er een techniek er in de toren is gemonteerd om alles te laten lopen. En om de mannen te zien die er zoveel van hun vrije tijd in hebben gestoken om dit monument van een uurwerk te restaureren  20061023-uurwerk-weer-terug-in-de-kerk1
2004 Wanneer we zien hoe laat het is? 

“Het uurwerk is, wat betreft de mechanica, geheel gereviseerd. Het “gaand werk” heeft reeds proef gelopen en dit ziet er goed uit. Het slagwerkgedeelte heeft nog kleine probleempjes. De precieze wijzeraandrijving moet nog goed bestudeerd worden. Dit doen we ook met behulp van foto’s van soortgelijke uurwerken.De vier wijzerdoorvoeren zijn geheel gereviseerd. Om zekerder te zijn van goed stroomcontact wordt dit uitgevoerd d.m.v. een sleepring. Bij het monteren hebben we besloten dat er nog een sleepring (dus in totaal 4 sleepringen) bij gemaakt moet worden. De lichtslang is reeds op de wijzers gemonteerd en voldoet goed.We gaan ons hierna bezig houden met het opwindmechaniek.  Ook zullen de wijzers nu grondig worden gereinigd, gegrond en een aantal malen met gele polyurethaan-verf gelakt. Daarna kan er een laag van 23 ¾ torengoud op de wijzers  worden aangebracht.”

Bron: Stichting tot Behoud Torenuurwerk. 18-4-2004

 20060921-jan-tragter-en-kees-hoogesteger-met-wijzerplaat-1 20060921-jan-tragter-en-kees-hoogesteger-met-wijzerplaat-2