Bas Zevenbergen – Tot lering en vermaak

Bas Zevenbergen - Tot lering en vermaak

Wanneer

16/01/2025    
20:00 - 22:00

Evenement type

Bas Zevenbergen – Tot lering en vermaak

Cultuurkerkje Oudesluis organiseert op donderdag 16 januari 2025 de lezing “Tot lering en vermaak” door Bas Zevenbergen. Hij vertelt over de verborgen boodschappen in genrestukken uit de 17e eeuw. Genrestukken zijn schilderijen van alledaagse scènes, die vaak ook een diepere, verborgen betekenis hebben.

Verborgen boodschappen
Bas Zevenbergen vertelt deze avond over de symboliek in de genrestukken uit de 17e eeuw. Genrevoorstellingen staan vol verborgen boodschappen. Een gemiddelde museumbezoeker kijkt 15 seconden naar een werk en loopt dan weer verder. Als je weet waar bepaalde symbolen voor staan is de genrekunst ineens veel interessanter en kijk je met hele andere ogen naar zulke voorstellingen.

Bas Zevenbergen

Bas Zevenbergen

Toneelvoorstelling
Een schilderij gaat veel meer leven als je de symbolen herkend, je ontdekt hele toneelstukken. Een glas wijn staat voor lustopwekkend, een gebroken pijp voor bordeelbezoek. Zo zijn er nog tal van voorbeelden. Bas vindt het ontzettend leuk om dit aan anderen te laten zien en daarop in te zoomen. “Je moet de symboliek kennen en leren begrijpen, anders is er geen klap aan” aldus Bas Zevenbergen.
Voorbeelden van 17e eeuwse meesterschilders uit de genrekunst zijn o.a. Jan Steen, Johannes Vermeer, Gerard Dou, Adriaen Brouwer, Paulus Potter.

Rijksmuseum
Bas Zevenbergen (oud docent geschiedenis/maatschappijleer Regius College Schagen) heeft een aantal jaren met zijn ouders in het Rijksmuseum gewoond. Hij kan daar smakelijk over vertellen.

Meer info: virtueel museum www.thefunpartofart.nl over genrekunst

Waar: Cultuurkerkje Noorderweg 14a, 1757 PC, Oudesluis
Wanneer: donderdag 16 januari2025
Hoe laat: Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur Entree: € 12,50 pp
Kaarten: Bij ingang of reserveer: www.cultuurkerkje.nl/kaartverkoop/