Dichter Leví Weemoedt in Cultuurkerkje

De dichter Leví Weemoedt komt donderdag 14 november naar het Cultuurkerkje Oudesluis. Hij staat bekend om zijn pose van mislukte, ongelukkige, afgewezen tobber. Een ware meester in zelfbeklag. De ellende spat van zijn poëzie, maar hij verpakt het in de liefde voor taal en zelfspot.

Populaire dichter
De dichter Leví Weemoedt is een populaire dichter van in het tragikomische genre. Net als Hans Dorrestijn een meester in zelfbeklag. Over zijn woning schreef hij ooit: ‘Mijn huis is, zo vervuild, dat ik eerst, m’n voeten veeg, vóór ik naar buiten ga’. Hij is schrijver en dichter, maar houdt niet van publiceren. Hij is een artiest, maar heeft liever geen publiek.

Leví Weemoedt

Eigen grafschrift
In 2014 verscheen na lange tijd zijn dichtbundel: “Met enige vertraging”. Het had weinig gescheeld of hij had de publicatie niet mee kunnen maken. Hij werd getroffen door een hartinfarct en moest zware operaties ondergaan. Weemoedt: ‘Gebroken hart aanval; medische wordt het niet aanvaard, maar het is me wel overkomen. Eigenlijk best jammer dat ze me op de operatietafel hebben gered, want mijn dood was voor de verkoop van dit bundeltje natuurlijk uitstekend geweest.’ Voor op zijn graf schreef hij: De heer is mijn herder , bekijk het maar verder. Met dit soort zwarte humor doorspekt de dichter, schrijver en muzikant Leví Weemoedt zijn tekst. Dit alles hoort men zaterdag 14 november op een bijzondere literaire avond in het Cultuurkerkje Oudesluis

Pseudoniem
Lévi Weemoedt is het pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk (1948). Hij groeide op in Vlaardingen en na zijn studie Nederlands gaf hij daar les. Zo’n twaalf jaar was hij docent Nederlands, maar stapte uit het vak, omdat het volgens hem op school meer huilen dan lachen is. Van 1976 – 1979 werkte hij mee aan het satirische Amsterdamse studentenblad “Propria Cures” (Bemoei je met je Eigen zaken) in de jaren tachtig trad hij regelmatig op met de droog-komische Hans Dorrestijn

Recensie
‘Weemoedt zet in twee, drie alinea’s een straat, een persoon of een geschiedenis zo neer dat er niets meer aan te voegen valt. Ieder woord is raak, zonder een overbodig woord rijst het beeld van de bladzijden op.’ (Biblion recensie, Cees van der Pluijm.)
Interview op: DWDD klik op link

Waar: Cultuurkerkje Noorderweg 15, 1757 PC, Oudesluis
Wanneer: donderdag 14 november 2019
Hoe laat: Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur Entree: 15 euro pp
Kaarten: Bij ingang of reserveer: www.cultuurkerkje.nl/kaartverkoop/