Historie Verbouwing

Opening op 2 juni 2013 Op een prachtige zonnige dag werd het vernieuwde kerkje geopend. Het was gezellig druk en onder het genot van een kopje koffie met cake kon het publiek luisteren naar de koren.

20130602-opening


Opening vernieuwde kerkje

Met het doorknippen van het rode lint, was de doorgang open naar het nieuwe gedeelte. Daarna was het alleen maar gezellig en bleven de bezoekers tot 15.00 uur binnen druppelen.

20130602-opening-lint


Gonny Smit knipt het lint door

Het gelegenheidskoor had speciaal voor deze opening een paar liederen ingestudeerd, waar het lied “Ode aan Oudesluis” een hele mooie binnenkomer was

20130602-opening-kinderkoor


Het gelegenheidskoor

Nadat het kinderkoor haar liedjes ten gehore had gebracht, de diverse sprekers hun woordje hadden gezegd en de cadeautjes werden aangeboden, werd de officiële opening verricht door Gonny Smit. Zij is al 30 jaar als vrijwilligster werkzaam voor het kerkje.

20130602-opening-gelegenheidskoor


Het kinderkoor

Op een prachtige zonnige dag werd het vernieuwde kerkje geopend. Het was gezellig druk en onder het genot van een kopje koffie met cake kon het publiek luisteren naar de koren.

20130602-bezoek-op-terras


Het was gezellig druk op het terras

Half oktober 2012 was het eindelijk zo ver dat ze konden gaan heien om de nieuwe aanbouw aan de achterkant van het kerkje te gaan bouwen. Tegelijkertijd werd het kerkje in de steigers gezet om het dak te gaan isoleren. Het verfwerk aan de buitenkant en het isoleren waren precies op tijd klaar, want toen brak de “grote regentijd” van dat najaar aan!

20131015-heien-aula


De kerk in de steigers

De grote verbouwing van het kerkje OudesluisOudesluis, februari 2013
Aanbouw
Zelfs de aanbouw van de achterkant was op tijd dicht voor de eerste vorstperiode.
Zoals te zien is, is het een pracht aanbouw geworden, waar vele artiesten van kunnen gaan genieten in de toekomst

20131215-aulaDe aula als nieuw aanbouw

Toiletgroep
In de tussentijd werd er ook binnen hard gewerkt om van de oude consistorie ruimte een toiletgroep te maken voor dames, heren en een invalidentoilet
Schilders
Intussen waren de schilders ook gearriveerd om aan hun hoogteklus te beginnen. De steigers moesten tot boven in de nok opgebouwd worden. Indrukwekkend hoog en best wel gevaarlijk, maar de schilders draaien daar hun hand niet voor om lijkt het wel. 

2013-schilder-liesbeth


Schilder Liesbeth

Marry was er elke week weer om eindeloos stof te zuigen en op te ruimen.

 

2013-schilder-marrySchilder Marry

 
Schilderwerk maart /april 2006
Al enkele weken is een aantal vrijwilligers en bestuursleden van het kerkje bezig met het schilderen van de vernieuwde delen van trap, plafond en kozijnen. Op de foto Marry Wit en Natja Broks.

2013-schilderwerk

Afbikken oude stucwerk

Vrijwilligers
Elke zaterdag waren er vrijwilligers om klussen te doen.
Op de steiger zijn aan de linkerkant Anne Jaap en Wies Roels aan het werk met de elektra. Wies is voor de duvel niet bang om op die hoogte te werken. 

2013-schilderen-nok2

De kerk ook binnen in de steigers

Adriaan is het podium aan het herstellen  en Jan en Anne Jaap zijn het oude stucwerk aan het afbikken

2013-schilderen-nok

Verfwerk is door vrijwilligers gedaan.

Veel verfwerk is door vrijwilligers gedaan.

 

Veel verfwerk is door vrijwilligers gedaan.

 

Buitenboel

De waterleiding werd door Wies Roels en Jan Hoogland gerepareerd.

 

2013-jan-hoogland-en-wies-roels


Watermannen: Wies Roels en Jan Hoogland

Buiten is heel veel opgeknapt en veranderd. Op een zaterdag heeft een grote groep sterke mannen de spierballen gebundeld en met man (vele mannen) en dus véél macht een enorme berg aarde voor en achter in de tuin gestort. >
 Op 26 april is het eerste bruidspaar getrouwd in onze nieuwe kerk. Binnen en buiten zag alles er uit om door een ringetje te halen. Het begin van een mooie toekomst voor een volgende generatie.

 

 20130426-eerste-bruidspaar
Podium biedt meer ruimte aan artiesten (15 mei 2006)Wat is er de hard gewerkt om het kerkgebouw van Oudesluis nog meer als theaterkerk te geschikt maken! Niet dat onze kerk nu alleen nog een huis voor kleinkunstenaars en toneelspelers is. Integendeel, door de verbouwing is de kerk vanaf nu op verschillende manieren in te richten.
Als de koorhekken om de preekstoel staan, is de kerk geschikt voor plechtigheden zoals trouw- en rouwplechtigheden, voor kerkdiensten en bijvoorbeeld kerstvieringen. Dat is de inrichting die past bij het oorspronkelijke doel van het gebouw. Zoals bijvoorbeeld afgelopen vrijdag, 12 mei 2006 toen het huwelijk van Miranda en Marco er voltrokken werd. Waarbij het licht door de grote ramen feestelijk op het mooi-sobere interieur viel en op de fleurige veldboeketten. De orgelpijpen glommen op de achtergrond. Maar de koorhekken zijn vanaf nu demontabel en het podium is daardoor bovendien te verbreden tot de volle breedte van de kerk. Als dat gebeurt ontstaan er heel nieuwe mogelijkheden:
op dat brede podium kan dan een groot koor plaatsnemen of een compleet muziekgezelschap of er kan een theatergroep optreden. Zoals bijvoorbeeld straks in op 9. 10 en 11 juni bij het derde Kleinkunst Festival Oudesluis. Dan is het gebouw een echt theater met z’n prachtige akoestiek.
Daar wil iedere artiest wel zingen, zoals afgelopen zondag, 14 mei 2006, het koor ‘Wereldwijd’ met z’n zuivere harmonieën. Daar wil iedere beeldend kunstenaar wel exposeren zoals straks die van de Zijper Kunstroute in juli en augustus.De fa. Muntjewerf heeft er stevig aan gewerkt om alle technische problemen goed op te lossen: een opklapbaar breed podium en demontabele koorhekken. En dat is met veel vakmanschap en op tijd gelukt. Daar zijn we trots op! We beschikken nu over een kerk die heel veel functies kan hebben voor de mensen in de Noordkop. We nodigen u van harte uit om een bezoek te brengen aan één van de voorstellingen of exposities en natuurlijk: word donateur!
Leader+ helpt kerkje van Oudesluis februari 2006
Dinsdag 14 februari 2006 bracht mevrouw Anita Meijer van Leader + kop van Noord Holland en Texel, een bezoek aan  het kerkje. Mevrouw Meijer is begeleider van het project Torenuurwerk, zij heeft de supervisie over wat er met de Europese subsidie in dit project gebeurd.
Onze voorzitter Teun van der Steeg en Ank van der Horst, projectbegeleider van het kerkje, waren blij dat Anita Meijer zo enthousiast en tevreden reageerde op alle aanpassingen die tot nu toe gedaan waren. Vanaf de nieuwe trapopgang tot boven in de toren op de nu degelijke en betrouwbare vloeren en trappen leidden ze haar rond.
Steeds enthousiaster reageerde ze op alle inspanningen die het kerkbestuur en de vrijwilligers aan de dag leggen voor het kerkje.
Ook de historie van Oudesluis, als dorp aan het water, het rijke verleden, moeten volgens Meijer nog meer uit te buiten zijn als toeristische attractie.
Verlichting november 2004
Het kerkje is een lichtpuntje in de donkere omgeving. Dit mooie initiatief is door toedoen van ‘Dorpsbelang’ Oudesluis tot stand gekomen. Dorpsbelang Oudesluis had het plan op gevat om de kerk in het donker aan te lichten. In samenwerking met de Stichting Behoud Kerk Oudesluis is deze zomer de tuin van de kerk gedraineerd en tegelijkertijd de stroom voorziening aangelegd. Enkele leden van Dorpsbelang hebben de lampen geplaatst en voorzien van tijdschakelklok met sensor, bij duisternis gaan de lampen aan tot middernacht. De heer van der Heide, officieel inwoner van Wieringerwaard, maar wonend aan het randje van Oudesluis, hoorde van dit sympathieke plan en was bereid de verlichtingsapparatuur te bekostigen. Door de schakelaar om te zetten heeft hij zondag 9 november 2004 de verlichting in werking gezet.