Skotwal speult skoftug mooi!

Skotwal speult skoftug mooi!

Wanneer

22/09/2018    
20:00 - 22:00

Evenement type

Skotwal treedt op in het Cultuurkerkje van het platteland van Noord-Holland.Op muziek van de Amerikaanse country speelt de West-Friese band ‘Skotwal’ in het Westfries vertaalde teksten, de taal van hun jeugd.

Skotwal speult skoftug mooi!
De motorband Normaal van Bennie Jolink werd ooit opgericht uit liefde voor de motorsport en dialectrock in de Achterhoek. ‘Skotwal’ werd opgericht uit liefde voor de Westfriese taal en Amerikaanse country muziek. ‘Skotwal’ heeft de liedjes vertaald in het Westfries wat de nummers diepgang geeft. Wie het horen wil kan komen luisteren in Oudesluis.

Skotwal

De mannen van Skotwal

Parels
In de enorme zee van countrysongs duiken de mannen van Skotwal allerlei pareltjes op. Met een nieuwe tekst in het Westfries zetten ze de muziek naar hun hand. Met respect voor het origineel maakt Skotwal nieuwe versies van liedjes van John Prine, Dolly Parton, The Highway men, The Everly Brothers, Steve Earle en meer. De Westfriese cultuur past goed bij de Amerikaanse countrytraditie.

Bron
Skotwal bestaat uit Theo en Wigert Dronkert en Theo de Jong, die de taal van hun jeugd gebruiken om gevoelens te vertolken. “In onze jeugd werkten wij bij een tuinder in Sint Pancras. De laatste der Mohikanen. Die man werkte nog grotendeels op de traditionele manier. Hij zat vol verhalen, uitspraken en anekdotes in het West-Fries. De liefde voor die taal is daar ontstaan.”

Met hun hertaalde nummers uit de countrymuziek naar het Westfries weten ze daar zelfs de meest stugge types te ontdooien. “West-Friezen praten niet graag over hun gevoelens, al hebben ze die wel degelijk. En ze vinden herkenning in de teksten. Boeren en tuinders zijn op het land vaak met zichzelf in gedachten”, zegt Theo. ,,Misschien zijn West-Friezen daarom mensen van weinig woorden. Maar áls ze iets zeggen, zit er vaak een flinke lading achter. Dan moet je goed opletten om de boodschap mee te krijgen”. Dat is wat ze ook met hun liedjes beogen. Westfries is een taal voor de goede verstaander. Skotwal betekent ‘op de kant gegooide bagger’, maar ook stamppot, van aardappels, bonen en vet. Een eenvoudige maar voedzame maaltijd, die net als hun muziek niet ingewikkeld is, maar wel veel inhoud heeft.

Mooiste moidje ‘t durp
Wat te denken van het nummer ‘Trudy’ op de melodie van ‘Ruby, Don’t Take Your Love To Town’ van Kenny Roggers. In het Westfries van Skotwal klinkt dat als:

Je heb je lippe vurfd  je heer zit en je jurk staat goed
Trudy denk je dat je nôdig nag de stad in moet?
De maan ziet deur de rame hoe ik naar ‘t dakhout staar
Oh Trudy, gaan niet naar Alkmaar

Typerend voor de emoties die Skotwal losmaakt, is de reactie erop: Trudy Stoop uit Alkmaar schrijft: ‘Noh hee joos, Bar mooi weer lest in Alkmaar. Mooie liedjes, skoot ‘n paar keer hillegaar vol’. Meer info? Klik op link

Waar:       Cultuurkerkje Noorderweg 14a, 1757 PC, Oudesluis
Wanneer: Zaterdag 22 september 2018
Hoe laat:  Aanvang 20:30 uur, zaal open 20:00 uur Entree: 15,00 euro pp
Kaarten:   Bij ingang of reserveren via: htttps://www.ticketkantoor.nl/shop/oudesluis